sâmbătă, 31 octombrie 2009


Bai am intzeles zilele astea ca exista si o poveste a Halloweenului asta...

In fine... ca mod de abordare a sarbatorilor astora importate gasesc de bun simtz doar 2 variante : sa nu le dai importanta sau sa intri in joc.
Mi se pare chiar aiurea sa-tzi pierzi timpul criticandu-le si evenimentele in sine si pe cei care participa.

E clar... 31 octombrie... e Halloween... E dovleac scobit, e bau bau, e alea alea :))

So.. desi acu ceva timp aveam planuri mult mai marete, azi am adunat o mare parte din copiii angajatilor de la Andana Pan si am organizat o "claca" prin care ne-am propus sa scobim si sa sculptam in cat mai multi dovleci.

A fost foarte interesanta experienta si rezultatul a fost si mai spectaculos.
Fiecare copil si-a luat acasa cate-un dovleac iar pe ceilaltzi i-am aranjat pe la magazinele firmei si pe la fabrica pentru a speria lumea :)) HAHAHA !

Partea faina a fost ca... facand toata treaba asta in curtea firmei, mai multi copii din cartier care se jucau pe-afara au dorit si ei sa participe la sculptat si la scobit bostani.

Pun cat de multe poze pot pentru a vedea cam cum s-au desfasurat lucrurile...

O adevarata placere.

Dupa ce ieri povesteam despre experientza locala in domeniul dialogului constructiv dintre "academic vs privat", azi pot spune ca a avut loc una din ideile de ieri : invatzarea prin practica la societatile private.

Astfel ca in urma unei solicitari venite prin fax din partea Universitatii Stefan cel Mare din Suceava, Facultatea de Inginerie Alimentara, de a vizita fabrica noastra in cursul zilei de 31 Octombrie 2009 acest lucru s-a si infaptuit.

Participand la 2 intalniri organizate de partenerul nostru Abo Mill la Cluj Napoca avand ca tema siguranta alimentara, calitatea produselor, produsele bio, etc, nu am putut sa nu o remarcam pe doamna profesoara "conferentiar dr. ing. Gabriela Pop" din cadrul facultatii mai sus mentionate care de fiecare data a avut niste prezentari foarte interesante si captivante.

Am asteptat autocarul cu studenti la intrare in orasul Baia Mare si i-am "escortat" pana la fabrica noastra. Aici le-am facut cate-o mica prezentare din punct de vedere economico-financiar, istoric, principii, obiective si valori ale intreprinderii iar mai apoi grupul de vreo 44 studenti si 2 profesoare s-a impartit in 2 grupe pentru a merge mai departe si-a vizita fabrica insostiti de inginerul nostru pe partea de siguranta alimentara.

Cu cea de-a 2-a grupa am luat micul dejun (desi era aproape ora 10) si am mai stat la povesti intr-unul din birourile firmei.

Desigur, spatiul nu era suficient de mare pentru toti cei 23 ramasi dar ne-am descurcat. Mi-a facut o deosebita placere sa discut cu ei.

P.S. : printre profesorii insotitori nu se numara si doamna profesoara pe care o cunosteam noi.
P.S. 2 : desi crezusem ca elevii din Suceava vin in parteneriat cu Universitatea de Nord, de la care primim frecvent vizite ale grupurilor de studenti de la inginerie alimentara, acestia au venit pe cont propriu.
P.S. 3 : Si-au organizat weekend-ul ca un tur prin Bistrita, Baia Mare, Sighetul Marmatiei iar apoi back home. In zona aceasta au vizitat fabrica de paine si o fabrica de ciocolata Galactic din Baia Sprie.

Sper ca popasul facut aici a fost macar in mare parte ceea ce si-au dorit si ce si-au imaginat.

vineri, 30 octombrie 2009

In urma cu vreo 2 zile, in calitate de administrator al unei societati, tata a fost contactat pentru a fi invitat sa repezinte punctul de vedere al investitorilor locali intr-o discutie foarte interesanta : Academic vs Privat.

Avand in vedere c-am mai facut acest lucru, tatal meu m-a delegat si de aceasta data pe mine pentru a reprezenta firma in sine si pe investitorul privat din spatele acesteia.

M-am gandit sa povestesc asta pe blog... pentru a vedea modul in care se desfasoara si seriozitatea cu care cei care pot lua si decizii se implica intr-o problema ca aceasta. Mai mult, tot aici imi voi spune ideile creionate pe parcursul intalnirii, idei pentru care nu am mai dorit sa iau cuvantul la momentul respectiv.

Organizatorii au fost cei de la Liga Studentzilor "Pintea Viteazul" (www.PinteaViteazul.ro) impreuna cu Alianta nationala a organizatiilor studentesti din Romania(www.ANOSR.ro) si se pare ca a fost ce-a de-a 4 editie.

Liniile majore de discutii trebuiau sa fie :
1. Adaptarea curiculei universitare la cerintele pietei
2. Implicarea studentilor in cercetare
3. Importanta practicii de specialitate
4. Parteneriatele public-private in educatie

Au fost reprezentanti de la institutzii publice cum ar fi : Primarul Cristian Anghel, Baia Mare, Subprefectul de Maramures, Catalin chereches - Parlamentar de Maramures, Decanul facultatii de inginerie de la Universitatea de nord Baia Mare, mai multi profesori. Au fost un numar relativ mic ai reprezentantilor ONG-urilor si ai intreprinderilor de pe raza orasului Baia Mare.
Ca institutie bancara a fost reprezentata Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) care are un parteneriat cu Universitatea de nord.

Bun...
Ce nu mi-a placut? Incep prin faptul ca discutiile au avut o prea mare tenta politica. Avand in vedere ca ne aflam si intr-o campanie electorala... va dati seama ce a iesit.

In al 2-lea rand... cei care au luat cuvantul, dupa ce-au improshcat intr-o directie si alta... au fost presati de timp si au fost nevoitzi sa plece.

Asha ca imi permit sa spun ca daca tot te lauzi ca ai facut si-ai dres, si-ai sprijinit studentii si alea alea... si ca unii au ajuns mari oameni pe care te potzi baza... de ce nu ai avut atata sange incat sa-i delegi si sa-i lasi sa te reprezinte la o astfel de discutie ?

A fost importanta prezenta primarului, dar nu inteleg de ce a plecat dupa ce-a spus 10 cuvinte.

Rand pe rand toti au parasit pe furis sala... si au ramas la discutii cativa studenti si cativa profesori.

Zicea domnul decan de la inginerie sau ceva de genul ca in prezent in toata Europa exista un interes scazut fata de scoala... A si demonstrat-o asta printr-un studiu facut printr-un parteneriat al Universitatii de nord cu vreo 4 universitati din Europa : Faculty of Manufacturing Technologies of the Technical University of Kosice - Slovacia, CZ Aziendale - Italia, The university of Oulu - Finlanda, The Poznan University of Technology - Polonia.
Proiectul dezvoltat de aceste facultati a fost denumit IRMA si detalii pot fi gasite pe www.IRMAProject.eu

Bun. Comentariul meu ar fi ca in toata lumea exista un interes scazut fata de facultate avand in vedere ceea ce reprezinta ea in momentul de fata : o pierdere inutila de prea mult timp pe o perioada prea lunga (3-4 ani).

Asteptarile studentilor sunt prea mari dupa 3 ani de tocit in facultate si poate inca 2 de tocit in master. Facultatea este obligatorie, necesara dar nu suficient !
Unii pot spune ca nu-tzi trebuie ISE-ul pentru un post de contabil(in sensul de-a introduce facturile in computer). Nu stiu ce-ar spune cand se gandesc la Universitatea Hamburger a firmei MC Donald's. De ce ai vrea sa fii licentziat in hamburgeri ?

Un domn Matei se chiar plangea ca nu intelege de ce trebuie la facultatea de inginerie sa faci 3 semestre matematici speciale. Ca in practica omul nu le foloseshte niciodata.
Pai nici eo n-am intzeles de ce in anul 1 de facultate la CSIE, ASE ne punea profu sa facem matematica pana ne-au sarit ochii. Il injuram si in somn. Dar e clar ca matematica dezvolta un mod de gandire cu totul aparte... superior! (~ studii superioare)

Oricat de profund te-ai specializa... Pe un domeniu oricat de restrans... informatiile sunt mult prea numeroase. Trebuie sa existe o baza informationala la care sa ne raportam... pentru ca e utilizata frecvent... iar in rest sa se abordeze o invatzare prin "exemple negative"...

In rest... ar fi ok ca studentilor sa li se defineasca esecul iar apoi sa fie intr-un fel sau altul sprijintzi sau impinsi de la spate sa ia atitudine... sa treaca la actiune fara a se teme de acest esec.

De ceva timp sunt fermecat de ideea ca "mecanismul cel mai profund al progresului uman se numeste esec". so... incep sa cred in teoria asta.

Am avut parte de multe avantaje si mult succes mergand in directii in care conshtientizam ca exista destul de pronuntat posibilitatea unui esec.

La aceeasi conferintza au fost expuse si 2 probleme relativ contradictorii... care necesita urgenta rezolvare. Adik unele facultati fac profituri incredibile din banii studentilor iar alte facultati nu au o baza materiala foarte buna si se confrunta cu probleme din punct de vedere al actului de predare. Mai mult, de multe ori nici studentii nu isi mai permit sa continue studiile din cauza problemelor financiare.

In concluzie... felicit intentia organizatiilor studentesti si sper sa traga concluzii cat mai clare pentru a gasi remedii la problemele ridicate de ei.

joi, 29 octombrie 2009

PLM ! incep optimist... ca noah... asa mi-am propus.. de azi sa fiu optimist si entuziast :))

So... sa incep cu inceputu... azi toate s-au intampalt in asha hal... ca pe unde am ajuns.. era pustiu :))

Am inceput cu ora 2... nu atunci m-am trezit.. dar.. atunci am parasit birou ca sa merg la un curs de managementul resurselor umane... la care m-am inscris si eo... ca deh... maculatura. Trebuia sa merg la sala de conferintze Generali din Baia Mare. Am ajuns pe la ora 2 fara 5 minute. Cei de la banca nu shtiau nimic despre seminar dar m-au indrumat spre sala. Acolo pustiu.

Lux. Am sunat sa vad care-i treaba si-am fost incurajat sa ashtept nitzel... ca-i pe drum lumea... acu se porneste roata.. si nu se mai opreshte.. vin oamenii in puhoaie la curs.

Am stat ce-am stat.. a venit profu si inca o fatuca...
Si am stat.. si-am stat.. si n-a mai venit nime... :)) tot ma uitam cand eo la fatuca.. cand fatuca la mine... ne-am povestit noi ce ne-am povestit... si-a venit si profu cu geniala idee sa stam noi doi sa ne conversam oleaca... si-apoi sa ne prezentam fiecare pe celalalt... :))) =))

Nu zic mai multe despre fata... ca cine shtie... mai avem vreo cateva intalniri... si sa nu mi-o iau peste bot :))

So... asa a fost cursul de resurse umane... dedicat firmelor si etc... la care am participat 2 persoane.

Zilele astea chiar am fost un lenesh... si cursu asta.. daca nu m-a invatzat prea multe chestii noi... m-a facut sa ma gandesc mai mult la statutul meu... si... ca trebuie sa afishez in continuare optimismul de care chiar de-ash vrea nu ma pot lepada.

Asha ca imi cer scuze pentru pesimismul din ultimul timp si mai ales ca am ajuns pana si pe blog sa scriu articole pesimiste=))

Ca sa mi-o primesc peste nas... dupa cursu de resurse umane... am venit la firma... m-am echipat in haine de sport... mi-am adus tzoale din state.. care mai de care... mi-am facut curaj... pfuu.. m-am agitat.. m-am strambat in oglina... am urlat a pustietate... pff.. cu alte cuvinte... eram gata sa rup fiarele din sala.

Sapt trecuta cand am facut asta... pe la inceput.. am mers pe la ora 2 si pe orar zicea ora 4.. pana la ora 4 m-a prins lenea si mi-a tras-o... n-am mai mers la 4...

Azi am mers la ora 6... si ghici : era inchis ! Pfu... ma uit mai atent pe orar.. poate e sambata sau ceva.. si nu shtiu eo... pe orar era scris "de pe 26 octombrie, sala se inchide !" :))

Asha ca m-am intors cu buza umflata... si am zis ca trebuie neaparat sa scriu pe blog.. sa ma detajez de partea asta pesimista... daca nu mergeam oricum nu era altfel... si poate nici chef de scris n-aveam...

asha.. ca TRAIASCA OPTIMISMUL ! :))

fortza MRU!
Deci... uitasem de pagina asta... dar la un moment dat stateam si citeam fiecare poezie.. pentru ca sunt chiar geniale.

http://mirceacrisan.blogspot.com/

Oricum... nu e momentu sa ma apuc sa fiu romantic si cititor de poezii.. ca altele sunt site-urile care-mi mananca viatza.

O sa mor in chinuri navigand pe http://programare.ase.ro :)) O sa urlu ca lupu-n codru pe www.ionivan.ro si imi voi rupe paru din cap pe http://cristianciurea.ase.ro sau alte site-uri asemanatoare pline cu coduri si porcarii !!!

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAaaaa

o sa mor in chinuri si mai mult decat printf si scanf n-o sa pricep =))
mi-am ales si licentza : Codurile de bare - mijloc de realizare a unui sistem informatic integrat.

so... care avetzi vreo ideee... va multumesc anticipat :)) ca eo iar am ajuns sa trec dintr-o stare-n alta...
Asta a fost cea mai pamanteana lucrare de licentza care am gasit-o.. si eram tare bucuros... ca o sa am ce scrie... si acu ne-a taiat profu avantu.. ca zicea ca la sfarshitu lucrarii noi trebe sa facem chiar sistemul informatic integrat ... si sa demonstram cum am folosit codurile de bare ca mijloc de realizare al acestui lucru :O:O

AAAAAAAAAAAAAAAaaaa

:)))
P.S. : mi-i lene de mor ! :))
Originea omului

Odată, o maimuţă din neamul Anecdotic,
Venind la sfat pe-o creangă de arbore exotic,
A zis: Atenţiune! Sunt foarte afectată!
Tot circulă o vorbă, deloc adevărată
Că omul ar descinde din buna noastră rasă.
Ba chiar ideea asta îmi pare odioasă!
Şi, zău, savantul Darwin, tot neamul ni-l jigneşte
Când spune cum că omul cu noi se înrudeşte!
Aţi pomenit vreodată divorţuri printre noi?
Copii lăsaţi pe drumuri sau arme de război?
Am inventat, noi, cipuri şi alte drăcării?
Însemne sataniste, otrăvuri, şmecherii?
Văzut-aţi pe vreunul, retras în jungla deasă,
Ca să scornească arma distrugerii în masă?
Tot ce lăsăm în urmă, când mai sărbătorim,
E biodegradabil. Natura o-ngrijim.
Iar omul otrăveşte, în fiecare zi,
Păduri, câmpii, şi ape, şi zările-azurii…
N-avem starlete porno sau dive-travestiţi,
Şi, orişice s-ar zice, nu suntem troglodiţi!
Cine-a văzut în hoardă la noi bolnavi mintali,
Drogaţi, lacomi de sânge sau homosexuali,
Escroci, bandiţi, gherile sau vreo tutungerie?
În neamul nostru nobil nu vezi aşa prostie!
Noi n-avem mafii crude în stirpea noastră-aleasă,
Nici terorişti, nici dogme, nici luptele de clasă.
Cât am bătut eu jungla, scuzaţi, n-am observat
În obştea maimuţească vreun cocotier privat,
Nici garduri şi nici paznici, nici pui murind de foame
Sau omorâţi, în pântec, de aşa-zise mame.
Urmând calea cea bună şi, evident, corectă,
Adolescenţii noştri părinţii şi-i respectă.
În ierarhia noastră, cum e firesc şi drept,
Devine şef acela viteaz, agil, deştept,
Capabil viaţa obştei s-o ţină, s-o păzească,
De rele şi primejdii turma să şi-o ferească.
Adesea şeful nostru îşi riscă mândra blană,
Ca turmei să-i găsească loc de dormit şi hrană.
Pe când, priviţi!, la oameni, ferească Domnul sfânt!
Şefi sunt cei fără suflet şi fără de cuvânt,
Corupţi, vicleni, jigodii, cu gura cât mai mare,
Nebuni după putere şi după bunăstare!
De turma lor n-au grijă nici cât un bob de mei,
Contează doar averea şi înmulţirea ei.
Nu veţi vedea vreodată, cât soarele şi luna,
O minte de maimuţă dospind în ea minciuna.
La om, tot ce înseamnă minciună, intrigi, ură
Sunt legi de referinţă, a doua lui natură.
Chiar dac-aş fi silită de vreun laborator,
N-aş deveni vreun Iuda ori vreun informator..
Şi iată înc-un lucru din lumea mea, frumos:
La noi nu se întâmplă război religios,
Nici sfinte inchiziţii, nici libertăţi în lanţuri,
Nici chefuri după care să ne culcăm prin şanţuri,
Nici ordine mondială, şi nici naţionalism,
Şi nici vreo îndoială ce-aduce-a ateism.
E-adevărat că omul, acest biped gunoi,
Arată ca maimuţa, dar n-a descins din noi!

P.S. : nu shtiu cine-a scris-o, am gasit-o pe blogul lui Badea la comentarii.

marți, 20 octombrie 2009

joi, 15 octombrie 2009

Nu e prima data, dar acum o fac foarte profund si sincer !

Ma rog sa-mi deraieze la noapte trenu ! Ma rog sa se prabusheasca duminica avionul ! Ma rugam sa dea tiru in mine sau sa-mi pice un meteorit in cap. Oricare ar fi varianta aleasa, ash fi foarte fericit daca urmarile m-ar face inconstient si suficient de handicapat mintal incat sa nu observ toata nesimtzirea asta politica.

Urasc tot ce se intampla in zilele astea in Romania din punct de vedere politic

Am multe-n minte legat de tot ce se intampla dar nu vreau sa spun mai mult : este o mizerie in care romanii se afunda iar conducatorii lor o baga sub presh.

Daca avetzi voi ceva de zis, de mortzi si ranitzi... va rog, insist, aici e locul potrivit :))

marți, 13 octombrie 2009

In anul 2009, vine Dumnezeu la Noe, care traia linistit in Romania si-i zice:

- Noe, pamantul s-a umplut de rautate si oamenii m-au uitat. Vreau sa-mi construiesti o noua Arca, pentru ca Potopul va veni iar. Ai la dispozitie 6 luni de zile!

Dupa 6 luni se uita Dumnezeu pe pamant si-l vede pe Noe plangand in gradina.

-Noe !!! Sunt pe cale sa incep Potopul, unde este Arca ???

-Iarta-ma Doamne, dar lucrurile s-au mai schimbat intre timp. Am nevoie de autorizatie de constructie. Ma tot cert cu un inspector, pentru un sistem anti-incendiu, vecinii m-au dat in judecata pentru ca am incalcat planul de urbanism construind Arca in gradina mea si astfel am incalcat normele de inaltime. Apoi compania de electricitate a cerut sa pun ipoteca pe Arca in vederea acoperirii costurilor de transport si de mutare a liniilor de inalta tensiune ce trebuie date la o parte din calea Arcii pentru a fi lansata la apa. Degeaba le-am spus eu ca va veni marea la mine, ca nu m-au crezut.

Sa fac rost de lemn, a fost o alta problema. Este interzis sa tai lemn din padurile vecinate deoarece acolo traieste bufnita cu pete care-i o specie protejata. Am incercat sa-i conving pe ecologisti ca tai lemnul tocmai pentru a salva bufnita, dar nici n-au vrut sa stea de vorba cu mine. Cand am inceput sa adun animalele, am fost dat in judecata de un grup de activisti pentru protectia animalelor. Ei sustineau ca tin animale salbatice sechestrate impotriva vointei lor, si de asemenea au sustinut ca sa pun atatea animale intr-un spatiu atat de mica, inseamna cruzime asupra lor. Apoi Ministerul Mediului, au spus ca nu am voie sa construiesc Arca pana cand reprezentantii lor nu fac un studiu de mediu si implicatiile pe care Potopul Tau le poate avea asupra mediului.. Inca am un proces in derulare cu Ministerul Muncii, deoarce inca nu m-am hotarat cate minoritati ale grupurilor etnice sa angajez pe santier iar Blocul Sindical nu ma lasa sa-mi folosesc la constructie copiii mei deoarece nu fac parte din Sindicat si nu au certificare ISCIR pentru constructia de Arce.

Ca sa fie totul si mai rau, Fiscul, mi-a confiscat toate posesiile deoarce sustin ei ca vreau sa parasesc tara cu specii de animale pe cale de disparitie..

- Deci Doamne iarta-ma dar, imi trebuie pe putin 10 ani ca sa fac tot ce mi-ai zis.

Dintr-o data cerul se lumina, norii disparura, iar soarele din nou aparu stralucitor pe cer.

- Doamne, sa inteleg ca nu ne mai distrugi lumea ?

- Nu Noe, se pare ca mi-a luat-o guvernul inainte...
Am revenit pe plaiurile maramuresene dupa un weekend la Bucureshti:)) Defapt a fost un weeknd la Bucuresti si o noapte la cluj Napoca.

Distractia a inceput vineri dimineata cand am plecat de acasa. Drumul ingrozitor si nervii intinsi la maxim. Nu imi dau seama cum mergeam saptamana de saptamana in anii trecuti si nu mi se parea nici greu nici obositor. Probabil dragostea :)) (de capitala :P )

So... odata inceputa distractia, nu mai era cale de intoarcere. Trebuia sa ajung vineri dupa-masa in Piata Romana.

112 !
Goneam pe "autostrazile" din Romania, mai exact prin jud. Sibiu. Viteza legala 100 km/h. Viteza acceptata 109 km/h. Viteza mea 140-150 km/h.
In mijlocului drumului ce sa vezi : o roata mare cat casa, o roata de camion. Frane, nebunii, fuuny shit, o ocolesc.
Revin la viteza mea si continuu drumul. Dupa 1 minut de mers o turma de oi de pe camp gata gata sa treaca drumul european. Ciobanul fugea dupa ele... iar frane nebunii distractii.

Intre oi, minunatzie ; un logan galben. N-avea loc de parcat pe marginea drumului, asha ca-l parcheaza pe camp, paralel cu drumul.
Cainii de la stana isi faceau treburile pe roata de la logan.

Ca sa ma amuz... imi imaginez ca masina respectiva este o masina Radar a politiei Romane.
Surpriza ! M-am apropiat inca putin si detectorul radar chiar imi semnaliza acest lucru ! Ma uit in mashina, surpriza ! Domnii politzai stateau la panda.

Mi-a urcat tensiunea la cap si am crezut ca-i blestem :))

Sun la 112. Centralista : buna ziua, cu ce va putem ajuta bla bla.
Ii spun unde ma aflu, ii zic ce-am vazut si ca vreau sa vorbesc si eo cu politia.

Imi face legatura cu un domn Politzist pe care-l iau tare : Avetzi un radar pe camp la intrare in satul Sacel din Sibiu ?
Ala nu zice nimic. Ma enervez... mai intreb odata.. deloc politicos. Avetzi un radar pe camp la intrare in satul sacel din jud. Sibiu ?

Asta.. : dar care e problema ? :))
Atunci mi-am dat drumul la gura, la mortzi si ranitzi la rude si rudenii si i-am spus-o pe cea dreapta.

Pe toate rablele lor de mashini scrie "Siguranta si respect". Cine sa mai creada balivernele astea? Ce respect cand stau cu radaru sa prinda sa faca un ban la buzunar si stau pe toate dealurile unde e linie continua doar pentru shpaga?

Unde siguranta ? cand oile trec drumu si rotzile mashinilor stau in mijlocul drumului ?

Care-i probabilitatea ca geniala decizie de-a evita vre-un accident stand cu radaru ca lumea sa nu depasheasca 110 km/h cand in drum sunt rotzi si oi ?

Daca loveam o oaie la 140 la ora vedea parisu mai repede decat daca o loveam la 109 km/h ?
Daca o masina lovea un cauciuc(evident elastic) cu 110 km/h, un accident in lanta era evitat iar daca-l loveam cu 140 km/h cauzele erau mult mai grave?

Politzaiu tot incerca sa ma potoleasca : Ca statzi domnu, ca poate n-o vazut.. ca n-au de unde sa sahtie... ei sunt acolo cu un scop .. etc..
si tot repeta "ca poate n-au vazut"... si iar ma enervez :

Cum draq sa nu vada oile ca mashina era intre oi si cainii de la stana se pishau pe mashina voastra?

Tot mi-o promis ca da telefoane si rezolva situatia... in fine... nu eram eo curios daca o rezolva sau nu... am vrut sa-mi exercit spiritu civic si sa-i bag si sa-i scot pe totzi porcii aia de pe shosele care stau la panda si la luat banii de pe oameni.

Ca sa nu mai spun ca la revenirea spre casa am stat vreo ora nemishcat la intrare in Sebes. Nici macar un politzai. Oricum.. o adevarata nesimtzire pe shosele. :))

Si legat de bucuresti, acum in timp ce scriam articolul pe blog am primit urmatoarea oferta de nerefuzat... care am s-o aleg avand in vedere c-am ales sa nu mai merg cu mashina pana in capitala ci cu Trenul ori cu Avionul.

"Îţi place să fii mîngîiată? Să fii atinsă? Să fii pipăită? Să fii încinsă? Îţi place să simţi respiraţia celuilalt lîngă urechea ta? Sau poate pe gît ori pe faţă? Îţi place să încerci poziţii noi? Să începi rece şi să sfîrşeşti fierbinte şi transpirată?
RATB... cu noi fanteziile tale devin realitate. Încearcă-ne! 30 de zile alături de noi... la un preţ ce sfidează concurenţa!"


Si inca o chestie... E de necrezut ca pornind din Baia Mare am ajuns in Viena in 6 ore si am traversat si centrul Budapestei iar pana in Bucuresti am facut vreo 9 ore.

Asha ca tzinetzi minte 3 cuvinte ! Se apropie ! :)) Nati Meir Preshedinte =))))))
mai rau nu poate fi asha ca... imi e tot una =)))

joi, 8 octombrie 2009


:)) Ca sa nu fie prea greu cu acomodarea... ziceam ca plec la Dusseldorf...

N-am mers chiar la distractie... rolul meu a fost asha... multiplu... oricum un progres fatza de cel de gunoier din Statele Unite.

Am mers ca reprezentant Andana Pan la targul international in domeniul panificatiei din Dusseldorf. IBA 2009. Acest targ are loc doar odata la 3 ani si pentru mine cel putzin a fost fascinant.

Celelalte roluri au fost de shofer si de translator. Legat de shofer am fost incantat. Aveam lipsa de kilometri dar am recuperat. 1600 dus... 1600 intors... :)) + 1000 vineri la Budapesta... iar maine bag una dus-intors de Bucureshti.

Deci mi-am facut plinu de shofat... ca pierdusem indemana... :)) Prea tare nu puteam merge... ca era urlatorul langa mine, in dreapta... :)) dar am gasit alta distractie cu adrenalina. Erau autostrazile in lucru iar drumul se ingusta foarte mult pentru banda mea si erau puse despartitoare din beton. Eram ca intr-un tub de 2 metri latzime cu o mashina de 1,8 metri latime. Nu aveam voie sa fac vreo mishcare greshita ca era ultima.

Distractia a continuat in parcare. La intrarea in Germania pasagerii doreau o tzigara. Le-am facut pe plac si am oprit in parcare. O dubitza a politziei era parcata vis-a-vis si facea o perchezitie unei mashini.

Noi ne-am vazut linishtitzi de treaba dar dupa vreo 5 minute... in care eo tot ziceam "hai sa mergem, hai sa mergem" si lumea mai avea chef de stat si poveshti... politia parcheaza langa noi... actele la control.. si incepe perchezitia.. pe sub presuri, in genti, in ushi. Ia lumea la intrebari : de bani, de tzigari, de vrute si nevrute :))

Toate bune si frumoase... cand sa plece.. da cu lanterna pe bordul mashinii si imi vede detectorul radar. O bagat neamtzu o fatza d-aia de cioara costipata, l-a luat repete si-o inceput "grosse problem! ya ya ! bla bla bla ca n-am mai priceput tot"... da eo repede razand "ioi.. baga-l repede in portbagaj ca nu-l mai folosesc"=)) si l-am luat asha parinteshte de mana.. l-am dus la portbagaj.. si singur mi-o bagat detectorul in geanta:))

Noah bun... pleaca si ashtia... la revedere. Ashtia shocatzi ca era sa luam si amenda faceau ochi mari la mine. Eo spre ei : noa mai stam la o tzigara? :)) Urmatorul lucru care l-am auzit au fost ushile de la mashina inchizandu-se.

Mai condus un pic... si pana la urma imi pun si GPS-ul sa ajung la destinatie. Desigur ca am uitat ca scula mea e setata pe Romania si pe Europa de est.. asha ca nu am harta completa din Germania sau alte tzari din vestul Europei.

Asha am inceput un nou joc foarte distractiv. Incat nu-mi gasea strada sau numarul strazii pe care o doream, introduceam coordonatele geografice pentru destinatia dorita. Aparatul GPS imi indica locul in care sa ajung si locul in care ma pozitionez(fara strazi, fara alte informatii - ca pe camp)... Era o nebunie...

Am ajuns si la destinatie in centrul expozitional Dusseldorf. Imens e putin spus. E cat un oras mai micut. Cu autobuze, tramvai, etc. Fiind 3 dimineata, era pustiu si ma plimbam in voie pe acolo in cautarea unei parcari.

Intr-o curba trece mashina politiei pe langa mine... eo dau mai departe sa caut parcare... politia se intoarce si se ia dupa mine. Eo ajung in parcare si stau 2 secunde. Parcheaza si copoii langa mine, se da unu jos... si ma ia cu vrajala : ce limba vorbitzi ? germana? engleza? franceza?

Hou... gata.. calmate puico.. engleza e suficient... incepe ala cu intrebarile.. incep eo cu raspunsurile... i se termina engleza :)) Ii arat hartiile, invitatiile, actele pana la urma isi aminteshte engleza... si ma pune sa suflu in fiola. :)) E a 2-a oara in viata mea cand suflu in fiola la politie dar ashtia o au mai mishto ca asta romaneasca. Alcoolemie 0,000000, niciun stres. Merge la mashina isi ia lanterna si vine cu engleza : look to my finger :))
Daca ma chema Paula poate ma prapadeam de ras p-acolo si nu ma mai uram eo nicaieri... dar am zambit in sinea mea si m-am uitat la degetul lui. Mi-o bagat lanterna-n ochi sa vada daca n-am tras ceva pe nas asu shtiu eo ce.

Toate bune si frumoase. Pleaca si ashtia si dupa vreo 2-3 ore de pierdut vremea, dis de dimineata am inceput plimbarea prin targ. Vizite si nebunii. Poze si degustari de prajituri si paini.

duminică, 4 octombrie 2009

Cand cu greu m-am dezlipit de casa in care am stat ultima noapte in USA, ma gandeam ca am sa ajung acasa si neavand altceva de lucru voi sta si voi visa la zilele minunate petrecute departe de casa.

Se pare ca n-a fost sa fie chiar asha. Ba mai mult... am ajuns chiar sa nu dorm noptile din cauza "agitatiei" in sensul urat al cuvantului care se petrece aici. In cele 3-4 luni petrecute in Ocean City nu mi s-a intamplat niciodata sa nu dorm de grija job-ului sau de ziua de maine.

Pe langa faptul ca sunt cu susu-n jos din cauza fusului orar... am si vise nenorocite cu mine in tot felul de situatii si gasind solutzii pentru diverse probleme. Asa se face ca dupa o noapte de avocatura, comunicate de presa, explicatii, inaugurari si decizii shoc ma trezesc mai obosit decat m-am culcat.

Mi-am regasit cu bine mashinutza mea si am inceput din prima zi cu nishte ture prin orash si prin zona. Vineri am mai tras o fuga pana la Budapesta si mi-a facut placere sa ma intalnesc cu prieteni care tocmai s-au intors si sa povestim vrute si nevrute despre aventurile noastre.

Am apucat sa fac o vizita si pe la bunica mea si sa particip la ziua de nastere a "nasului" meu.

Azi plec spre Dusseldorf, Germania. Revin in Romanica pe miercuri/joi si sper sa stau si eo locului. Defapt asta mi-am si propus dupa perioada asta... sa ma apuc de scoala.
Despre excursia la Dusseldorf vooi mai povesti in curand ca are legatura cu Andana... deci sunt multe de povestit.

Dor de America?

LA GREEEEU ! :((

Toti romanii din casa de pe Talbot Street s-au intors prin tzara. Care pe unde. Doar Turcu a mai ramas pana vineri pe acolo.

Ieri noapte am intrat pe net si era turcu online. A intrat pe mine asha cum l-am invatzat : "cefac pula me?" :)) nu shtie scrie prea bine... dar de vorbit injura mai frumos decat v-atzi imagina... adik dupa cat l-am injurat eo si l-am stresat... nu credeam c-o sa ma suporte sau c-o sa mai dea vre-un semn de viatza dupa ce plec. Dar nu e asha...

Am vorbit cu el pe romana 3-4 propozitzii.. cat am reushit si-apoi am dat-o pe engleza..

Imi venea sa plang gandindu-ma la ce distractii erau pe-acolo si cate nebunii mai puteam face.

A trebuit sa plec iar Ahmet si-a facut datoria din nou : "pa qaie" :))

Va ramane traumatizat de limba romana si de cat de exotica poate fi.
Si eu am ramas traumatizat de primele imagini care le-am regasit in tzara :

in Baia Mare ca-n restul lumii unele firme au dat faliment, si in zona mea, si mai mari si mai mici. Oamenii nelinishtiti. La TV.. shoc shi groaza : demisioneaza guvernul PSD... la Cluj... baselu dansa si se batzaia de numa numa.
Bun si asta... motivul? Incepe anul universitar !

Pai fratele meu.. daca nu dansez eo anu asta universitar de m-or durea picioarele... pai sa vezi tu veselie... :)) bine c-a avut cine sa dea tonul :))

P.S. : am primit si-o veste buna despre Baia Mare : incepand de la 1 octombrie, saptamanal vor fi 6 noi zboruri internationale spre : Venezia, Roma si Viena si o gramada interne spre Suceava. Asta pe langa cele spre/dinstre Bucureshti :))