vineri, 20 ianuarie 2012

Nu ma pot abtine sa nu scriu cate una alta despre ceea ce se mai intampla la Jocurile Olimpice de Tineret de la Innsbruck.

Am vazut prin presa din Romania c-au aparut deja multe articole despre rezultatele foarte slabe ale lotului national. Am citit si comunicatul trimis de comitetul national olimpic inainte sa vina in Austria si chiar au declarat ca nu se asteapta la vreo medalie.

Nici n-au obtinut vreo medalie... cel mai bun roman a fost clasat pe locul 10... Va puteti imagina si voi cum sta treaba.

Dar jocurile Olimpice de Tineret nu sunt tipice. Au ceva special, numit Culture and Educational Program.
Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International spunea ca pentru tinerii atleti, Jocurile Olimpice de Tineret au 2 componente, la fel de importante din punctul de vedere al organizatorilor:
1. Competitia.
2. Culture and Education Program.

La competitie e clar ca romanii au pierdut olimpiada... dar aveau sansa de-a castiga o experienta care sa le ramana pentru tot restul vietii. Exact prin acest program de educatie si cultura.

Sa va spun mai multe despre Culture and Education Program.
In primul rand a fost conceput pentru ca atletii care au terminat deja competitia, sa socializeze/interactioneze cu alti colegi de-ai lor, intr-un cadru mai restrans si cu diverse activitati.

S-a conceput special pentru aceste jocuri, un mic aparat care-l porti la gat si pe care ti-ai uploadat informatii despre tine: e-mail, nr telefon, profil facebook si ce mai vrei. Cand te intalnesti cu un alt atlet... pur si simplu atingi cele 2 aparate unul de celalat, si instant se face schimbul de date. Nu ai nevoie de carti de vizita, n-ai nevoie de pixuri si nebunii... instant.
Mai mult decat atat, cand ajung la un computer si sincronizezi aparatul, iti apar informatii despre toti cei pe care i-ai intalnit, unde i-ai intalnit, cand, etc...

Ca activitati, in Culture and Education Program avem peste 27 de workshopuri la care atletii pot participa zinic.
Activitati foarte diverse: Cursuri de Fotografie, TV, Web, Social Media, Mountain Awareness, Mountain Snow and Fun, Dansuri traditionale, Dansuri moderne, Drumming, intalniri cu diverse Super Staruri, fosti campioni mondiali si olimpici, catarari, Ice stock, cursuri de autoaparare, etc, etc.


Toate cursurile cu traineri si experti pe domeniul respectiv. Totul gratuit. Mai mult decat atat, prin dispozitivul de care vorbeam mai sus, atletii care participa la workshopuri, primesc puncte, iar in functie de numarul de activitati la care au fost, pot castiga diverse cadouri.

So... de ce spun ca lotul Romaniei a pierdut TOTAL olimpiada? Pentru ca ai nostri nici macar la aceste cursuri nu s-au obosit sa mearga... iar cand i-am intrebat, de cele mai multe ori spuneau ca se antreneaza sau ca s-au dus la alte competitii sportive.

Deci sa vii 2 saptamani la Jocurile Olimpice, sa pierzi toate concursurile la toate categoriile si sa nu participi la proiectele create pentru tine! mi se pare o pierdere TOTALA de timp!

Eu lucrand la 3 din workshopurile organizate pentru atleti(Climbing, IceStock, Urban Sports) ma intalnesc cu multi atleti, antrenori si Young Ambasadori. (niciodata cu cei din Romania)
Asa ca i-am intrebat pe cei din Japonia la ce activitati au mai participat si cum de nu merg si eo ca "alte tari" sa se uite la competitiile atletilor din tara respectiva.
Raspuns: "Comitetul Olimpic Japonez ne-a spus ca: 1. Cel mai important lucru in Innsbruck2012 este COMPETITIA.
2. Al 2-lea cel mai important lucru in Innsbruck2012 este CULTURE AND EDUCATION PROGRAM
3. Dupa aceea, daca vrem putem merge sa ne sustinem si sa ne incurajam colegii din Japonia."

Young Ambassador este o functie creata special pentru a incuraja atletii sa participe la programele Culture and Education. vreo 50 de tari au ambasadori. Si Romania are. Cei 50 de ambasadori reprezinta mai mult de 80% din atleti. Teoretic, daca si-ar face treaba, n-ar trebui sa fie vreo problema.

Dar, de exemplu, la centrul de informare de la intrarea in Congress, este o voluntara romanca ce locuieste in Austria. Ea a vorbit de mai multe ori cu atletii romani si ei spuneau ca nu stiu nimic depsre Culture and Education Program.


P.S. (just for fun)
Am mentionat faptul ca atletii care aduna puncte de la workshopurile la care participa, primesc niste cadouri.

Ieri mergeam pe hol in Congress, punctul de intalnire si locul de desfasurare al unor activitati... si aud pe cineva urland "Da unde mergeti ma?"
Iar 2 tineri foarte agitati au raspuns: "Mergem sa mai luam niste puncte de pe aicia!"

Nici macar n-au zis ca merg la un workshop sau ca incearca niste activitati sau ceva... nu! ei merg sa faca puncte!

No comment

marți, 17 ianuarie 2012

Popor român ,

Îţi scriu pentru că sper ca măcar acum,o dată pe an să îţi aminteşti cine ai fost, cine eşti şi poate aşa vezi încotro te îndrepţi.
Eşti singurul popor european care trăieşte încă acolo unde s-a născut. Nu o spun eu, o spune istoria popoarelor. O fi mult, o fi puţin, nu ştiu dar ştiu că eşti unic în Europa, această Europă care te loveşte, te jigneşte şi te umileşte. De ce o laşi să facă asta, când tu eşti singurul popor născut , crescut şi educat în graniţele sale ?
Eşti primul popor din lume care a folosit scrierea. Nu o spun eu, o spun tăbliţele de la Tărtăria, şi o recunosc toţi cei care le-au studiat. Acum 7000 de ani, când alţii nici nu existau ca popor, pe aceste meleaguri locuitorii scriau, pentru a ne lăsa nouă mândria de a fi prima civilizaţie care se semnează pe acest pământ. Scrierea sumeriană a apărut 1000 de ani mai târziu şi totuşi mulţi se fac că nu văd şi nu recunosc adevărul. Cât timp o să te laşi neglijat ?

Ai fost singurul popor pe care nici o putere din lume nu l-a cucerit chiar dacă ai fost împărţit, despărţit şi asuprit de mai multe imperii. Nici unul nu a putut să te cucerească cât ai fost unit, nici romanii care au stăpânit doar o parte din vechea Dacie, cealaltă fiind stăpânită de Dacii liberi, nici turcii care nu au reuşit niciodată să îţi transforme teritoriul în paşalâc. Toate marile înfrângeri s-au bazat pe trădare. NIMENI NU A REUŞIT SĂ TE SUPUNĂ CÂT AI FOST UNIT. De ce te laşi dezbinat ?
Ai fost scut creştinătăţii, când întreaga Europă tremura de teama islamului. Sângele tău a salvat Europa iar românul Iancu de Hunedoara a salvat Viena şi întreaga Europa de furia semilunii. Acum, tu popor de salvatori ai creştinismului, eşti tratat ca un paria. Când îţi vei revendica drepturile ?

Din tine au apărut Eminescu, Enescu, Brâncuşi, Gogu Constantinescu, Vuia, Vlaicu, Coandă, Petrache Poenaru, Nicolae Teclu, Spiru Haret, Herman Oberth, Conrad Haas. Dar ce păcat, cei mai mulţi şi-au pus minţile sclipitoare în slujba altor ţări pentru că acasă nu i-a ascultat nimeni. De ce ai lăsat să se întâmple asta ?
Astăzi, popor român pentru tine se rescrie istoria. Cum vrei să se facă asta ? Cum vrei să te vadă cei ce îţi vor urma ?

- Astăzi, ca şi pe vremea fanarioţilor, domnitorul şi divăniţii nu au nici o legătură cu tine. Sunt străini de interesele şi dorinţele tale tot ce doresc este să stea cât mai mult în funcţie şi să câştige cât mai mult. Tu taci;

- Astăzi , ca şi pe vremea cuceririi romane, bogăţiile tării, aceleaşi mine de aur, argint sare, mierea acestui pământ sunt exploatate de alţii cu braţele tale şi se duc pentru a umple visteriile străinilor de neam.Tu taci;

- Astăzi, ca şi pe vremea asupririi austro - ungare, drepturile românilor sunt călcate în picioare, iar cei puţini fac legea pentru cei mulţi. Tu taci;

- Astăzi, ca şi în vremuri de restrişte, românii pleacă din ţară, să muncească, sau să îşi vândă inteligenţa pentru că ţara lor nu are nevoie de ei. Câţi dintre ei sunt viitorii Brâncuşi, Coandă, Conrad Haas, te-ai gândit la asta ? Conducătorii acestei ţări au nevoie de slujbaşi proşti, lipsiţi de educaţie, lipsiţi de caracter, lipsiţi de voinţă, lipsiţi de coloană vertebrală, ca să îi poată îndoi şi face figurine de plastilină din ei. Tu taci;

- Astăzi, ca şi pe vremea bolşevismului, la mare preţ sunt trădătorii, linguşitorii, vânzătorii de neam şi conştiinţă, traseiştii politici, gata să calce pe cadavre pentru a parveni şi a îşi păstra privilegiile. Tu taci;

- Astăzi, parlamentul şi guvernul ţării, divăniţii de azi, arendează pământurile şi întreprinderile "nerentabile " la indicaţiile unor străini de neam cărora le cântă osanale, unor arendaşi străini, spunând că asta se numeşte privatizare. Pentru aceste arende, ei primesc peşcheşul iar ţara rămâne pe butuci. Tu taci;

- Astăzi, urmele civilizaţiei străbunilor voştri sunt şterse pentru ca fii tăi să nu mai ştie niciodată cum au apărut ei pe acest pământ, cine le sunt strămoşii şi care le sunt meritele:

1.. Vechile situri arheologice sunt distruse, se construiesc şosele experimentale peste ele, Sarmisegetuza, Grădiştea, Munţii Buzăului, sunt vândute sub pretextul impulsionării turismului, unor privaţi care habar nu au că în pământul pe care îl calcă zace istoria ta încă nedescoperită. Tu taci;

2.. Elemente din tezaurul ţării sunt trimise " la expoziţie" în afara ţării şi uită să se mai întoarcă, iar cei ce le-au scos nu dau nici un răspuns, se fac că au uitat de ele. Tu taci;

3.. Arhivele tării sunt cedate printr-o lege a arhivelor străină de interesele naţionale, celor ce vor să scoată din mintea românilor ideea şi dovezile de unitate naţională.Tu taci ;

- Slujbaşii ţării, căftăniţii vând la preţ de piatră seacă şi fier vechi bunurile realizate de tine, sub oblăduirea şefilor lor, împart banii, apoi sunt "judecaţi" de ochii lumii şi primesc pedepse cu suspendare, adică "mulţumesc, la revedere, te mai chemăm noi când avem nevoie de serviciile tale". Tu taci ;

- Oştirea ţării este batjocorită, decimată, dezarmată, pusă în slujba altora, copiii tăi mor pe pământuri străine iar Hatmanul Suprem vine în faţa ta şi spune că suntem într-o mare încurcătură, vom fi nevoiţi să împrumutăm avioane străine pentru a ne asigura siguranţa aeriană, de parcă asta s-a întâmplat peste noapte şi nu este urmarea politici sale dezastruoase , de parcă nimic din ceea ce se întâmpla românului azi nu i se datorează lui. Tu taci;

- Dispar din instituţii ale statului arhive cu invenţii şi inovaţii de interes strategic privind cercetarea nucleară. Cei puşi să le păzească nu păţesc nimic, iar cei ce trebuie să investigheze spun că nu e nimic deosebit. Tu taci;

- Ţi se fură voturile iar comisia care trebuia să investigheze pe cei care au fost prinşi cu vot dublu, nu dă nici un răspuns deşi există dovezi că ai fost furat şi voinţa ta răsturnată.Tu taci;

- În divan, se fură la 2-3 mâini, unii chiulesc alţii se fac că lucrează, iar alţii mânuiesc legile după bunul plac, în văzul tuturor şi nu li se întâmplă nimic. Tu taci;

- Sistemul educaţional se reduce la bani, bani la înscriere, bani la examene, bani la absenţe, bani la promovare, bani la angajare, bani la reexaminare. Copiii tăi nu mai ştiu nici cum îi cheamă dacă nu se uită pe internet sau nu primesc un SMS. Tu taci;

- Dacă te îmbolnăveşti , nu ai unde să te duci, s-au închis spitalele , s-au scumpit medicamentele, trebuie să mergi dacă eşti operat cu faşele şi anestezicul de acasă, altfel mori neoperat sau deschis şi neînchis. Intri în spital pentru o unghie lovită şi ieşi cu 10 boli pe care nu le aveai la intrare. Tu taci;

- Un copil de 15 ani, român sportiv, este bătut de colegii de echipă maghiari, pentru că e român , chiar de Ziua Naţională a României. Nu se întâmplă nimic. Ceva mai târziu, Hocheiştii Naţionalei României, ( de naţionalitate maghiară) la un meci cu selecţionata Ungariei tac când se intonează imnul României, dar cântă cu foc imnul Ungariei şi pe cel al ŢINUTULUI SECUIESC, imn care nu avea ce căuta la o manifestare oficială. Toţi tac. Tu taci;

- Guvernanţii nu fac altceva decât să te jupoaie, îţi bagă mâna în buzunar şi îţi iau banii pentru că eşti prea bogat în viziunea lor sau nu meriţi ce ai câştigat , iar ţara nu are bani. Se împrumută lăsându-te dator pe sute de ani fără să le pese ce vor face şi de unde vor plăti datoriile cei ce le vor urma.Tu taci;

- Duşmanii tăi, cei ce vor să te vadă dispărut pentru a îţi lua locul, îţi impun ce să mănânci, ce să bei, ce medicamente să iei, fac experimente cu tine, te folosesc drept cobai cu avizul şi ajutorul trădătorilor din fruntea ţării, care le aplică legile într-un Codex Alimentarius care te duce la pieire. Tu taci;

- Parlamentarii îşi votează legi speciale, se protejează împotriva judecăţii pentru hoţiile şi prostiile pe care le fac, se acoperă cu legi făcute numai pentru ei, şi fură acoperindu-se unul pe altul. Tu taci;

- Preşedintele ţării îşi exprimă oficial acordul de modificare a Constituţiei ţării, la cererea unor străini, care îşi urmăresc propriile interese, fără a consulta măcar parlamentul dar să mai te consulte pe tine . Tu taci ;

- Un român plecat de acasă, descoperă peste hotare că ţara lui are de recuperat o sumă mare de bani de la alt stat. Ce fac parlamentarii români? Refuză să investigheze cazul pentru că nu vor să îi supere pe cei ce îi ţin pe jilţuri fără să le pese de interesul naţiunii trădând jurământul făcut la investire. Tu taci;

Asta se întâmplă astăzi, popor român, şi tu taci. Dacă ar fi ca tot ceea ce se întâmplă să se răsfrângă numai asupra ta, românul de azi, nu ţi-aş scrie un cuvânt. Te-aş lăsa să lâncezeşti, să dormi până se aşterne praful peste tine şi mătura istoriei te va scoate afară din mintea celor ce vor urma, ca pe o întâmplare neplăcută. Dar tu popor român de azi, eşti legat de cel de ieri şi de cel de mâine şi odată cu tine piere nu numai trecutul, dar şi viitorul acestui neam.
Cât o să mai taci ? Trezeşte-te popor român, trezeşte-te român adormit şi nu lăsa să se şteargă dintr-o trăsătură de condei tot ce ti-au lăsat părinţii, nu îţi lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu ştiai să scrii. Acesta este mesajul nedescifrat până acum, al tăbliţelor de la Tărtăria!

P.S. : Nu stiu cine a scris acest mesaj,pentru ca nu semneaza. Eu il dau mai departe, pentru ca MERITA citit !

duminică, 15 ianuarie 2012

Ce-o fi insemnand si "injuramantul olimpic" ?
Vineri seara a avut loc ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice de tineret - iarna Innsbruck2012.

E pentru prima data cand particip la asa ceva, si trebuie sa recunosc ca n-am fost un mare fan al olimpiadelor.

Atleti, arbitri si antrenori, rand pe rand trebuie sa depuna juramant pentru fairplay, fara dopaj, etc etc... Prima sosita sa depuna juramantul in numele tuturor atletilor a fost Christina Ager.Asta e greseala si reflexu care o va face faimoasa in toata lumea :) Nu-i mai trebe niciun sport, nicio competitie... scheiße ii ramane numele.

Pentru o idee despre ce s-a intamplat per ansamblu, propun urmatorul video:


Alte faze interesante cu ocazia ceremoniilor de primire si festivitatilor ce-au avut loc pentru Innsbruck 2012 a fost cu o zi inainte de "Open Ceremony".

A fost organizat un concert, o prezentare, etc... Sala in care a avut loc spectacolul era imensa, si avea o zona la balcon cu scaune, etc etc... iar in fata scenei mult loc pentru dans, etc..
Desi era ziua mea libera, m-am oferit sa ajut pe acolo. Prima data m-au rugat sa purtam ceva accesorii specifice zonei Tyrolului... si cand vin atletii sa-i invitam sus, pentru ca au o vedere mai buna, scaunde, etc etc...
Dupa 10 minute ce-am inceput sa-i conving pe toti sa urce sus... o venit iara organizatoarea... ca... in cazul in care urca mai mult de 200 de persoane acolo, sa nu mai las pe nimeni sa urce.

Dupa ce-au urcat cate 10-15 din fiecare echipa acolo... normal c-au vrut si restu sa urce. Am chemat paza sa stea in spatele nostru si noi eram acolo in prima linie, dand explicatii...
"I'm sorry, you can't go up there.. Safety reasons... please enjoy down here..."

Replici de toate genurile.. ca jumate echipa-i acolo.. ca si ei vor... antrenori nervosi.. nebunie... Le puneam la dispozitie 2 variante: sa stea cuminti.. sau sa mearga sa-si aduca restu echipei jos... daca vor neaparat sa fie impreuna.

La un moment dat... vin niste prunci, din SUA... ii oprim... le zicem poezia... "We're sorry, you can't go up there.. Safety reasons... please enjoy down here..."
Pruncu se uita la noi ca la felu 5... hipnotizat de Obama... "I'm from United States!"
... normal ca ne-o pufnit rasu pe toti, si l-am trimis la plimbare... si s-o cam rusinat... dar mi-l si imaginez cum si-o facut el poezia in cap..."You can't go up there...".............. "Yes you can!"............."hey! I'm from United States" :))

Toti radeam, ne amuzam... la care ne vine ideea "Daca ne ziceai ca esti din Afganistan, poate ne intimidai" :))

Mai stam ce stam, povestea vestinca... vin alti prunci foarte porniti... Ii oprim si le zicem poezia: "I'm sorry, you can't go up there.. Safety reasons... please enjoy down here..."...
Replica nu se lasa asteptata: "SA MOOOORI TUUU!" :))
Am inceput sa radem si sa vorbim si noi pe romana... ceea ce nu cred ca se asteptau... au tot taiat-o din zona :)

O alta surpriza surpriza a fost ca eram la meciul de Hokey... Canada - Rusia... si am vazut o fata cu jacketa de Romania...
Fug dupa ea... tot urlu"hey, hey, scuza-ma..." tipa nicio reactie.
Ma apropiu de ea: "Salut, esti din Romania?" tipa se uita la mine ca la felul 2, in continuare.
M-am speriat si am incercat pe engleza: "I'm sorry, are you from Romania? Or you accompanied the team?"...
se uita la mine... "eu nu.... nu..." inchite in sec si zice: "I'm from Romania but I don't speack romanien... eu ungureste"...

no comment :D

miercuri, 11 ianuarie 2012

Am liber azi in prima parte a zilei asa ca butonam de zori pe net.

Pe pagina de facebook Zeitgeist am zarit urmatorul "status":
(tradus)"Am ajuns ca suntem amandoi atei. Eu am mai putin cu un Zeu decat tine. Cand vei intelege de ce tu negi orice alti posibili zei, vei intelege si de ce eu neg zeul tau. Stephen Roberts"

Personal cred ca religia e politica. Fara nicio diferenta. Credinta, e cu totul altceva, e personal si nu-i musai sa vorbim despre asta.

Am fost curios sa vad care-s raspunsurile fanilor la statusul de mai sus.
Dintre ele am considerat interesante vreo 2-3:

Dalai Lama : Nu-i nevoie de temple, nu-i nevoie de psihologii complicate. Mintea si inima mea sunt templul meu, psihologia mea e bunatatea.

Anonim: Da-i omului un peste si va avea mancare pentru o zi, invata omul sa pescuiasca si va manca o viata intreaga. Da-i omului religie si va muri de foame rugandu-se pentru un peste.

Paulo Coelho : Toti ce-i care-l cunosc pe Dumnezeu, nu-l pot descrie. Toti ce-i care-l pot descrie, nu-l cunosc.

marți, 10 ianuarie 2012

Dragi prieteni,

In data de 17 ianuarie vom avea placerea sa-l avem in orasul nostru pe actorul, regizorul si publicistul DAN PURIC in cadrul evenimentului ce va fi gazduit de Universitatea de Nord Baia Mare, incepand cu orele 19:00.

CONFERINTA SI LANSARE DE CARTE "FII DEMN!" - DAN PURIC


Acest eveniment este ORGANIZAT de ROTARACT CLUB TEAM BAIA MARE si ASOCIATIA ARTA EDUCATIEI,
in PARTENERIAT cu UNIVERSITATEA DE NORD BAIA MARE, ART TRADITION, CLUB ROTARY BAIA MARE 2005, TRUPA DE TEATRU MoZaIc, CLUB INTERACT BAIA MARE, PUBLICOM, GOLD PLAZA, VOXNET MEDIA GROUP.

INTRAREA se face pe baza de invitatii.
Tarife:
1. 25 lei/persoana, cartea "Fii demn!" este inclusa
2. 30 lei/2 persoane + cartea "Fii demn!" este inclusa
3. 5 lei/persoana (fara carte) - disponibile dupa epuizarea cartilor.


Informatii si rezervari la nr. de telefon: 0758 534 394

Invitatiile si cartile pot fi procurate, incepand cu data de 09.01.2012 intre orele 12.00-15.00 de la sediile Universitatii de Nord:
- Str. Victor Babes nr. 62/A, Sediul Central, Rectoratul, Facultatea de Inginerie si Facultatea de Resurse Minerale si Mediu;
- Str. Victoriei nr. 76, Facultatea de Litere si Facultatea de Stiinte;
- Str. Crisan nr. 2, sali de laborator, curs si seminar.

Continuarea evenimentului va avea loc in urmatoarele doua orase:

SATU MARE: MIERCURI, 18 IANUARIE 2012, ORA 19.00- FILARMONICA DINU LIPATTI, PIATA LIBERTATII NR. 8
INTRARE:- pe baza de invitatii. Pret: 30 RON (CARTEA E INCLUSA IN PREA)

SIGHETU MARMATIEI: JOI, 19 IANUARIE 2012, ORA 19.00- SALA GEORGE ENESCU A SCOLII DE MUZICA, STR.MIHAI EMINESCU NR.6

Descrierea evenimentului

CONFERINTA SI LANSARE DE CARTE "Fii demn!"


DAN PURIC
Dupa "Omul frumos" si "Cine suntem" actorul si regizorul Dan Puric revine la Baia Mare pentru a lansa cel mai nou volum al sau "Fii demn!", in care trateaza tema identitatii si, respectiv, a iubirii.

Dan Puric parcurge "o noua calatorie" in perimetrul demnitatii. Potrivit Radio Romania, cartea lui Dan Puric, structurata in sase capitole, scrisa la persoana intai, este confesiunea unui om care se bucura de fiecare rasarit de soare si care, cu sensibilitate, dar si cu luciditate, redescopera, pentru sine si pentru oameni, reperele necesare oricarui roman: mama, pamantul si martirii neamului.

Cartea are pe coperta fotografia mamei autorului, careia ii si dedica aceasta carte.

Cu o scriitura simpla, dublata de umor si ironie, autorul cartii "Fii demn!" reconstruieste prin prisma unui demers personal o lume ce se cauta pe sine, dar care, in esenta ei, nu ti-a pierdut simtul valorii si credinta.

Decupajele de viata, portretele, intamplarile relatate simplu, dar viu, povestile si eseurile pregatitoare fac o lectura, aparent, usoara a cartii. Dar, abia dupa ce inchizi cartea, ii intelegi mesajul fascinant. Demnitatea nu se invata intr-o lectie ce se deprinde din prima pana in ultima clipa a vietii.

Dan Puric, personalitate marcanta a culturii romanesti contemporane s-a impus nu doar ca actor si regizor de exceptie se autodefinea intr-un interviu astfel: "Priviti-ma ca pe o troita ramasa singura in Baragan. Va veni cineva sa se inchine. Nu e vorba aici de optimism, care nu e o categorie crestina, ci de nadejde."

P.S.: Daca e vre-un lucru sa-l regret ca-s in Austria voluntar EVS, este faptul ca ratez intalnirea cu Dan Puric si Cristian Pirvulescu la Baia Mare. Mi-as dori atat de mult sa ma pot imparti in ambele locuri.
Rotaract European Meeting 2013 Timisoara by Rotaract Club Timisoara and District 2241 Romania and Republica Moldova.

Timisoara municipality, documentarily attested of over 730years, the capital of Timis County, located in Campia Timisului (Timis Plain); Timis Plain is crossed by Bega and Timis Rivers, whose presence has influenced over the time the evolution of the town from the Citadel fortified with walls, bastions, fosses and vallums. Timisoara is the third city of Romania with a population of 317,660 inhabitants (2002).


Timisoara municipality, documentarily attested of over 730years, the capital of Timis County, located in Campia Timisului (Timis Plain); Timis Plain is crossed by Bega and Timis Rivers, whose presence has influenced over the time the evolution of the town from the Citadel fortified with walls, bastions, fosses and vallums. Known as Citadel (ever since 1212) - Castrum Temesiense - located at the crossroad of the military and trade roads, becoming a main target of the dispute between the Turks and the Austrians and later on, coveted by the Hungarian bourgeoisie and aristocracy - Timisoara developed as a town around the fortified nucleus starting from the 18th century. In the period 1315-1323, King Charles Robert of Anjou establishes his royal residence at Timisoara citadel.

In 1781, Timisoara was granted privileges and was declared a free town, the credential document containing the acknowledgement of the coat of arms and of the seal. The coat of arms is divided by a horizontal line into two parts, the upper one being divided in its turn, by a vertical line. The upper left half comprises four silvery bands within a bloody plain, symbolizing the four main rivers which cross Hungary. In the right half, on a golden background, it is presented, on a green base, the former water tower of Timisoara citadel, and through its open gate, one can see a mill wheel.

The city is also called "Little Vienna", because it belonged for a very long time to the Habsburg Empire and the entire city center consists of buildings built in the Kaiser era, which is reminiscent of the old Vienna.

Timisoara is an important university center with the emphasis on subjects like medicine, mechanics and electro-technology.

The old city consists of historic city quarters with several historic squares and proms. restaurants have opened in the old center in the fine old baroque square.P.S. Hope that all my rotaractor friends participating at REM 2012 in Torino, Italy will vote for this amazing opportunity. We guarantee a lot of fun, creativity, brainstorming and energizing activity.

joi, 5 ianuarie 2012

https://www.facebook.com/events/199825176778120/ - Acesta este eventul de facebook :D

Duminica, 8 ianuarie, de la 9 la 10 seara, eu cu Andrei, vom avea propria noastra ora de emisie in care vom vorbi lumii intregi despre Romania.

Vom avea doar piese romanesti si ne pregatim intens pentru asta.

Este o experienta inedita pentru ca 12 echipe, formate din voluntari din peste 17 tari vor avea fiecare cate o ora de emisie.

Merita sa ascultati tot programul pentru ca toti au multe de povestit.


Detalii despre eveniment :

2nd Live Music Marathon, Innsbruck Project 2012

On Sunday 8th of 2012, 33 Volunteers from 17 different countries are going to unite the world with their music choices…Tune in http://www.actradio.gr/ and join our company!!

33 Volunteers, 17 Countries, 1 Radio Experience!!!

The event starts at 12:00am (Austrian Local Time GMT+1)

Actradio.gr..Music Everywhere!!!

Live Programm on Sunday 8th of january

11:30-12:00 -- Ahmed vs Dio -- Intro
12:00-13:00 -- Carla vs Stefanie -- Stella Team
13:00-14:00 -- Nadja vs Teele -- Eclectisists
14:00-15:00 -- Gregorio vs Diego -- The Lazy Snakes
15:00-16:00 -- Sanela vs Elena -- Wanna F@nk
16:00-17:00 -- Cubic (Aus) vs Mentors (Aus) - Close Up
17:00-18:00 -- Katrin vs Dio -- Perfect Strangers
18:00-19:00 -- Fie vs Mette -- Danish Dynamites
19:00-20:00 -- Zander vs Ville -- Double Trouble
20:00-21:00 -- Andrian vs Andrash -- Echipa Racheta
21:00-22:00 -- Paulo vs Katarzyna -- P.O Countries
22:00-23:00 -- Francesco vs Viivi -- Italiano is FinnishedPS: daca orele de emisie cu diverse echipe difera, este doar pentru ca fusul orar e cu o ora diferenta intre Austria si Romania.
So... orele afisate mai sus sunt GMT+1 - Romania fiind in GMT+2

marți, 3 ianuarie 2012


luni, 2 ianuarie 2012

Avand in vedere ca prima saptamana din ianuarie imi era programata "vacanta", de dimineata am plecat increzator spre partia de ski Patscherkofel,

In prima saptamana aici, am avut parte de-o excursie pe varful Hafelekarspitze, la 2334 m. Mie mi-i ultra frica de inaltime(chiar daca am sarit cu parasuta de la 12 000ft), si c-am urcat pana-n var a fost ft fain. O mare parte din treaba a facut-o funicularu si telecabina, doua instalatii foarte noi, cu un design ultramodern, de care tot innsbrucku vorbeste.

Azi ne-am propus Patscherkofel, 1950 m, dar cu 10 km de partii de ski. Am ajuns acolo pregatiti de ski, snowboard, care de mai ce.
Telecabina era ultraveche, o amarata de troaca in care ne-am bagat toti...


La jumatatea partiei, a trebuit sa ne dam jos si sa ne urcam in alta. La un momentdat telecabina noastra se balanganea intr-o veselie. Mi s-a parut amuzat la inceput, dar apoi am realizat ca vantul sufla cu o asa furta incat ne balansam foarte foarte tare.

Am ajuns cu greu in varf,unde ca sa intre pe sina ei niste oameni impingeau cabina... foarte traumatizant.
Am luat liflul inca 3 etaje si-am ajuns in varf. Primii pasi cu placa-n mana si deja vantu ma spulbera... mergeam in toate directiile.

Ceilalti care erau cu noi, au fugit intr-o cabanuta, optiunea de-a cobora nu era una realista pentru ei.
Dupa ce-am ajuns in varf, toate, toate instalatiile de calbu au fost inchise in zona.

Pana la urma ne-am dat drumul la vale si cand am ajuns in padure, parca si vantul a mai incetat.


La un momentdat a iesit si soarele si privelistea era superba. Nimeni altcineva pe partie.
M-am oprit si-am admirat valea innului. Nu-mi mai venea sa-mi ridic fundu din zapada. Am luat pranzu acolo, sandwich din ghiozdan, mar, etc...

A fost supperb. Pana la urma, dupa cca 1.5 ore am ajuns la baza partiei unde era deschis un teleski. Distanta era de vreo 400 m :))
Ne-am dat de cateva ori pe partie, de cateva ori cu vin fiert.. si pana la urma a fost bine.

Apoi am intalnit un grup de romani cu care am stat la povesti.
Printre chestiile interesante am aflat ca vantul era de peste 100 km/h.

Iar apoi, din vorba-n vorba, am aflat ca fix pe aceasta partie a avut Huidu accidentu cu ski-urile... ceea ce mi se pare deloc greu pe partia respectiva :)

duminică, 1 ianuarie 2012


Stiu ca la ora asta toata lumea e cu ochii in televizoare sau pe unde o mai fi pentru Concertul de anul nou de la Viena, dar nu despre asta vreau sa vorbesc acum.

Vreau sa vorbesc despre seara de Anul Nou. Ultimele 6 revelioane au fost in ordine in Milano, Zagreb, Geneva, Bruxelles, Poznan si Rotterdam.
Toate datorita Taize care pe langa faptul ca ne racorea dorinta de-a vizita una alta, venea cu un program complet pentru cele 3-4 zile petrecute intr-un cadru multicultural si spiritual si "challenging". Si anul acesta a avut loc Intalnirea Europeana de Iarna Taize, in Berlin.

Si pot sa spun ca la inceputul anului eram mai mult decat sigur c-o sa merg iar.

Ultima experienta cu revelionul in Romania, acu 8 ani n-a fost tocmai pe placul meu...


Datorita European Voluntary Service ma aflu in Austria si oarecum, trebuia, sa imi petrec atat Craciunul cat si Revelionul aici.

Craciunul a iesit brici, dar de rev imi era groaza... ca va urma o banala petrecere(chef), fara sare si piper, pur si simplu muzica si bautura.

Satul in care stam, e cam pe la mijlocul munteului, e cam aceeasi distanta pana-n varf sau pana in valea innului, in Innsbruck.

De revelion orasul Innsbruck e inchis, ca o fortareata, cu politie la toate intrarile in oras care te verifica de alcool si alea alea. Dar partea faina e ca pe toate strazile, stradutele, e plin de lume, chioscuri cu vin fiert sau alte bauturi, concerte in toate colturile orasului si focuri de artificii peste tot.

Am avut de ales in a merge sa intampinam anul nou, jos in oras sau... sus pe munte.
Am ales muntele si am mers la baza partiei muttereralm.

Aici a nins vreo 2 saptamani, deci e zapada imensa, dar culmea, noaptea trecuta a plouat. Ploaia nu a stricat peisajul de iarna chiar deloc, zapada fiind prea mare.

Am ajuns pe partie iar acolo era deja o petrecere. De la altitudinea respectiva se vedea toata valea innului, toate satele de pe toate dealurile si de peste tot se vedeau numai artificii care mai de care. Iar noi eram de-asupra lor.

Numaratoarea inversa ne-a gasit pe toti imbratisati dar in acelasi timp pregatiti sa sarim pe sampanii :))

Prima jumatate de ora din 2012 a fost pe ritm de vals. Toti dansam prin zapada si pe ploaie, la 1500m. Schimbam perechile, ciocneam cate o sticla sau un pahar de sampanie, mai trageam cu ochiul la artificiile din vale si continuam in pasi de vals.

A fost ceva iesit din comun. Nimeni n-a facut nicio poza azi-noapte dar nici nu ne trebuie... cred ca nu vom uita prea curand.

Pot spune ca am intrat in 2012 foarte foarte bucuros, impresionat si increzator...