sâmbătă, 21 septembrie 2013

joi, 19 septembrie 2013

adevarul e ca si mie mi-a placut limba germana la scoala enooorm!

azi am gasit asta pe internet si merita citit... macar pentru dictie :))

Limba germana este simpla. O persoana cunoscatoare a limbii latine si obisnuita cu declinarile si conjugarile o invata fara mari dificultati. 

Profesorii de germana spun acest lucru la inceputul fiecarui ciclu de studii.. 


Se trece apoi la initierea in der, die, das, den, des, dem etc. si din nou se reaminteste ca tot restul este de o logica elementara. 

Ca sa ilustram aceste afirmatii, sa luam un exemplu practic..

Pentru inceput, sa deschidem Manualul de Limba Germana.

Este un volum minunat, cu coperte cartonate, publicat la Dortmund si care povesteste despre obiceiurile hotentotilor (in germana: Hottentotten - observati cat e de simplu!!!!).

In carte se relateaza cum cangurii (Beutelratten) sunt prinsi si inchisi in custi (Kotter), acoperite cu o tesatura (Lattengitter) care sa-i fereasca de ploi. Aceste custi se numesc in germana 'custi acoperite cu panza' (Lattengitterkotter) si, atunci cand contin un cangur, ele sunt numite Lattengitterkotterbeutelratten.

Intr-o zi, hotentotii au prins un asasin (Attentater), acuzat ca ar fi omorat o mama (Mutter) hotentota (Hottentottenmutter), avand un fiu cam prostut si balbait (Stottertrottel)..

O astfel de femeie se numeste, in germana, Hottentottenstottertrottelmutter, iar asasinul ei este un Hottentottenstottertrottelmutterattentater.

Politia il aresteaza pe asasin si il inchide provizoriu intr-o cusca pentru canguri (Beutelrattenlattengitterkotter ), dar captivul evadeaza.

Imediat, toti pleaca in cautarea fugarului cand deodata, un razboinic hotentot se intoarce strigand:

-Am prins asasinul (Attentater)!

-Da? Care?, intreaba seful de trib.

-Pe Lattengitterkotterbeutelratterattentater, raspunde razboinicul.

-Cum adica, asasinul din cusca de canguri acoperita cu panza? Intreaba seful hotentotilor.

-Pai, raspunde bastinasul, pe Hottentottenstottertrottelmutterattentater. (Asasinul mamei hotentote a copilului prostut si balbait).

-A, asa, da! raspunde seful hotentotilor.

Puteai sa zici de la inceput ca l-ai prins pe:

Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenattentater.

Dupa cum vedeti, limba germana este o limba simpla, care se invata cat ai zice sarma (Sauerkrauthackfleischröllchen = varza acra rulata cu carne tocata, adica o reteta intr-un cuvant).

Trebuie doar un dram de bunavointa...

miercuri, 18 septembrie 2013

Nu mai dam cu pumnul in masa si facem ca trenul cand ceea ce vrem noi nu se intampla. Argumentarea si sustinerea argumentelor in fata unui auditoriu, in fata celeilalte persoane care are opinii diferite este un lucru care se intampla foarte rar in Romania si foarte rar in zona in care traiesc eu.

Politic, economic, la nivelul societatii, in familii, peste tot, comunicarea o vad o reala problema.
Dezbaterile publice nu sunt intelese prea bine si de obicei ne intoarcem la aceleasi discutii lipsite de sens care nu aduc nimic nou procesului de rezolvare a unei situatii, probleme.

Cand am auzit prima data de conceptul de dezbatere, oratorie etc, am fost supper supper incantat. Aflasem ca pe vremuri erau ore de oratorie in scoli, concursuri.

Practic lectia de istorie nu e obligatoriu sa fie predata de un profesor care iti spune el cum s-a intamplat, poate fi organizata o dezbatere la nivelul clasei, cu diverse topic-uri iar doi cate doi, elevii dezbat evenimente ce au avut loc de-a lungul istoriei, dupa ce s-au documentat in prealabil.

Deci, astfel de activitati pot avea un rol extrem de important intr-un sistem educational care nu mai face fata! Nu mai face fata nici macar lui insusi. Atat de prost a ajuns.

So... scriu despre toate astea pentru ca, Rotaract Brasov a avut o idee geniala de-a incepe un eveniment de ambloare care are la baza debate-ul. "Brasovul Dezbate!". Apoi s-au gandit la un model care ar functiona la nivel national. Asa a aparut "Dezbatem Romania!"

“Dezbatem Romania!” este un proiect de tineret organizat de Rotaract Kronstadt care îşi propune să crească nivelul de implicare a tinerilor de liceu în activităţi educaţionale de tip nonformal bazae pe tehnica debate-ului.
Prima fază a proiectului “Dezbatem Romania!” constă într-o campanie de informare a tinerilor cu privire la educaţia non-formală şi beneficiile implicării lor în activităţi extracurriculare, acesta finalizându-se cu o competiţie naţională de debate care se va desfăşura la Braşov în perioada 11-13 Octombrie 2013.
Prin aceste activităţi bazate pe experienţă, creem o punte între mediul educaţional formal şi cel nonformal, venind în completarea dezvoltării persoanle a tinerilor într-un cadru plăcut şi dinamic.
dezbatem romania 2013Implicarea în acest proiect, va crea tinerilor cadrul prin care ei vor putea să:
- iasă din propria arie de confort şi să devină mai deschişi, creativi şi mai orientaţi către soluţii
- îşi dezvolte abilităţile de comunicare, vorbit în public
- îşi dezvolte gândirea critică şi strategică, capacitatea de argumetare logică, şi nu o încercare de a stabili valoarea de adevăr a uneia din cele două poziţii exprimate în timpul dezbaterii
- îşi dezvolte capacitatea de ascultare activă şi toleranţă faţă de opiniile adverse
- înveţe ce înseamnă cu adevătat lucrul în echipă
- să îşi dezvolte încrederea în sine.
Rezultate anterioare – De unde s-a plecat?
Inițiativa proiectului de debate a Clubului Rotaract Kronstadt, realizată în parteneriat cu Rotary Club Braşov, a pornit în anul 2012, când a fost organizată prima ediție locală a proiectului “Brașovul Dezbate!”, cu finanțare din partea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret obţinută în urma Concursului naţional de proiecte de tineret.
Acest proiect, organizat sub forma unei competiţii locale de debate, a adunat 34 de echipe (102 tineri înscrişi în competiţie), 12 licee şi peste 8 ONGuri partenere. .
In 2012, “Brasovul Dezbate!” a fost recunoscut în cadrul Galei pentru ONGuri ca fiind “Cel mai bun proiect al anului 2012” şi “Proiectul care a mobilizat cele mai multe resurse din comunitate”. Puteţi vedea un video rezumativ al proiectului aici, sau galeria foto a primei ediţii.
Rezultatele primei ediții au motivat echipa ”Brașovul Dezbate!” spre a organiza o a doua ediție a proiectului, în primavara anului 2013, cu sprijinul persoanelor resursă în debate-ul românesc care ne-au fost alături încă de la început şi cu finanţare din partea Rotary Club Braşov.

A doua ediţie a proiectului a mobilizat mai muţi tineri ca prima ediţie, a implicat 13 licee participante şi a continuat să dezvolte comunitatea tinerilor care practică debate-ul în Braşov. Puteţi vedea aici galeria foto pentru cea de a doua ediţie.
Ce urmează?
“Dezbatem Romania!”este utmătorul pas al proeictului local “Braşovul Dezbate!”, fiind de data aceasta organizat la nivel national. Proiectul a primit finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportuşui în urma Concursului Naţional de proiecte de Tineret 2013.

echipa dezbatem Romania
Echipa “Dezbatem Romania!” lucreaza pentru cea mai tare experienta a ta!
Pentru activitatea ROTARACT, considerăm că acest proiect este un punct de pronire în Districtul 2241 pentru anul 2014, când ne propunem să organizăm competiţii locale de debate prin cât mai multe Cluburi Rotaract din ţară.
Prin această iniţiativă, credem că putem avea un impact naţional şi o contribuţie relevantă în dezvoltarea tinerilor din România.

Contactează organizatorii!
Medeea – Katerina Petrovan
Project Manager, Vicepresident Rotaract Kronstadt Club
Email: medeea.petrovan@rotaract.ro
Facebook: Petrovan Medeea
Skype: petrovan.medeea

luni, 16 septembrie 2013


Daca ar fi un film/video pe care as vrea ca toti oamenii de pe planeta sa-l vada cu siguranta as alege Justice with Michael Sandel.

Nu pot sa va explic ce am simtit cand am vazut pentru prima data acest concept nou de educatie cu televizorul. Intreg site-ul este fenomenal si ca student cred c-ar fi fost o provocare enorma.

O alta chestie interesanta e faptul ca poti vedea cursurile de la Harvard, poti fi chiar un stdent Harvard prin intermediul acestui curs.

Sper ca n-o sa va opriti odata ce va uitati la primul filmulet si chiar daca nu e un domeniu care va intereseaza neaparat, sa deveniti pasionati de domeniu. 

duminică, 15 septembrie 2013

cateva idei esențiale pornind de la ideea ca exista 3 tipuri de frici

Nivelul 1 - superficial
Lucruri care "se întâmplă" și cele care necesită o acțiune
• frica de lucruri care “se întâmplă”: frica de îmbătrânire, de singurătate, de dezastre, de a pleca copii de acasă, de a pierde securitatea finaciară, de moarte, de război, de boală, de accidente

• frica de lucruri care necesită acţiune: frica de a lua decizii, de a-ţi face priteni, de a începe/încheia o relaţie, de a pierde în greutate, de a conduce, de a vorbi în public, etc.

Nivelul 2 - profund
Acest nivel are de a face cu stările noastre interioare şi nu cu situaţiile exterioare. Acest nivel reflectă nivelul nostru de încredere şi abilitatea de a te descurca în lume.

Aici intră frica de respingere,frica de eşec, frica de a fi vulnerabil, frica de a fi neajutorat, frica de a fi dezaprobat.

Frica de succes se traduce prin teama de a crește și a nu putea susține creșterea, teama că îmi va consuma prea mult timp și energie, teama   voi înstrăina de familie, prieteni.

Nivelul 3 - cel mai profund
Aici intră cea mai mare frică dintre toate, cea care stă la baza tuturor celorlalte frici. E vorba de frica de a nu te descurca cu ceea ce îți trimite viața! E frica de a nu putea face față la toate variabilele, suisurile și coborâșurile din viață.

Trecerea fundamentală de la frică la putere este dată de trecerea de la
“Îmi e teama ca nu mă voi descurca cu ce îmi trimite viața” la "Indiferent ce mi se întâmplă, în orice context, mă voi descurca! Voi răzbi prin orice circumstanțe!”5AM Webinars 

* Transformă frica din dușman în aliat 3
5 adevăruri care îți vor diminua frica:

1. Frica nu va dispărea niciodată cât timp continui te dezvolţi.
2. Singura modalitate de a scăpa de frică e faci lucrul de care îţi e frică.
3. Singura modalitate de a te simţi mai bine în legătură cu tine e ieşi din tine şi faci lucrurile de care ţi-e frică.
4. Nu doar vei experimenta frică de fiecare dată când vei fi pe un teritoriu nefamiliar, ci la fel vor experimenta şi ceilalţi.
5. te confrunti cu frica e mai puţin înspăimântător decât trăieşti cu frica produsă de sentimentul eşti neajutorat.

Vocabularul starii de frică și al stării de putere
Starea de victimizare se poate caracteriza prin câteva elemente:
• viața “mi se întâmplă”, nu sunt la volanul vieții mele
• mă simt neajutorat
• mă simt blocat în starea prezentă
• sunt paralizat de frica de eșec
• ceilalți au ceva cu mine, îmi pun piedici
• mă plâng îmi este greu și sunt consolat de alții ca mine
• nu îmi asum circumstanțele, dau vina pe ghinion, fatalitate, hazard
Starea de putere are ca și caracteristici:
• sunt pe scaunul soferului
• simt depinde în primul rând de mine ce rezultate obțin
• sunt în mișcare și simt cum cresc de la o zi la alta
• învăț din fiecare eșec și sunt tot mai bun
• ceilalți se aliază cu mine pentru simt o reușesc
• sunt atent fiu energizat și am claritate în legătură cu
obiectivele mele
• îmi asum responsabilitatea 100% 5AM Webinars 

* Transformă frica din dușman în aliat 4
Starea de victimizare Starea de putere
Nu pot .... Nu vreau
Trebuie să.... Aleg
Nu e vina mea ... Sunt 100% responsabil
E o problemă ... E o oportunitate
Nu sunt niciodată mulțumit ... Vreau învăț și mă dezvolt
Viața e un chin ... Viața e o aventură
Sper ... Știu
Dacă aș fi făcut lucrurile altfel Data viitoare
Ce o mă fac? .... Știu ca o mă descurc
E înfricoșător... E o nouă experiență din care învăț
Te-ai predat în fața fricii?
• Ce vrei să faci dar lași frica te oprească?
• Cum te-ai simți dacă ai face acele lucruri?
• Indiferent de rezultat, simți cel puțin că ai fi mai constient și mai viu în propria ta viață?
• Crezi că tiparul de a înfrunta frica din nou și din nou ar putea face o diferență în viața ta?
• Cum ar fi dacă ți-ai trăi viața după această regulă: "Orice lucru de care îți e frică, TREBUIE să-l înfrunți"?

Litania împotriva fricii - Dune (Frank Herbert)
“Să nu mă tem. Frica ucide mintea. Frica este moartea măruntă, purtatoarea desființării totale. Voi înfrunta frica. O voi lasa treacă peste mine, prin mine. Si, după ce va fi trecut, îmi voi întoarce ochiul interior și voi privi în urma ei. Pe unde a trecut frica, nu va mai fi nimic.

Voi rămâne doar eu.”5AM Webinars 

* Transformă frica din dușman în aliat 5

Strategia în 5 pași de îmblânzire a fricii
1. Ieși din zona de confort cu pași mici. Cu cât frica e mai mare cu atât ai nevoie sa faci pași mai mici… pașii mici au un nivel înalt de predictibilitate, aproape de certitudine… și fiecare pas făcut în direcția bună adaugă la stima de sine… până când sinele tău devine mai mare decât problema.

2. Clarifică-ți beneficiul pe termen lung și acceptă disconfortul pe termen scurt
Când mintea ta prevede un rezultat pozitiv pe termen lung și un rezultat negativ pe termen scurt de pe urma unei acțiuni, ai nevoie de curaj pentru a uni aceste 2 aspecte.

3. Acceptă faptul vei avea și eșecuri și este perfect în regulă fie așa!
Oamenii merg pe drumuri ocolitoare spre țelurile lor ca să minimalizeze riscul respingerii. De exemplu, își vor întinde antenele prin rețeaua lor ca să încerce stabilească în avans dacă cererile lor viitoare vor fi
acceptate sau respinse. Dacă simți în avans un răspuns negativ respingerea directă poate fi evitată. De pe altă parte dacă un rezultat pozitiv poate fi garantat, atunci acțiunile se pot întreprinde cu risc
minim.

4. Educă-te în mod intensiv și extensiv în legatură cu ceea ce te sperie
Dacă anxietatea se datorează în mare parte ignoranței sau lipsei de experiență, ai putea o reduci sau o elimini doar dacă te educi. Incertitudinea hranește frica, în timp ce cunoașterea o elimină.

5. Alege de fiecare dată o cale cu inimă!
Carlos Castaneda: "Înainte să urmezi o cale, oricare ar fi ea, pune întrebarea: Această cale are o inimă? Dacă răspunsul este "nu" vei ști acest lucru și înseamnă trebuie alegi altă cale."

Cuvântul “Curaj” deriva din latinescul "cor" care înseamnă “inimă”.Adică fii curajos în legatură cu ceva care contează cu adevărat!  
Nu te irosi în lupte fără miza reală. Dar, în acele lupte care te conectează cu cine ești tu cel adevărat, acolo nu ai milă de frică!

5AM Webinars * Transformă frica din dușman în aliat

sâmbătă, 14 septembrie 2013

marți, 10 septembrie 2013

How the protests look sometimes in #romania #rosiamontana  All these words I don't just say: http://youtu.be/zWuI7-0uiOk via @youtubeduminică, 8 septembrie 2013

Radem si glumim dar adevaru e acolo si invarte cutitul in rana.

Despre Obama, Barack Obama presedintele SUA este vorba.

Se spunea despre el ca e cam firav si "neprihanit", "inofensiv".

Dar dupa ce a condus 2 razboaie pe planeta asta, ca sef de stat si comandant al armatei, razboaie despre care foarte multi spun ca sunt nejustificate, Obama a primit in 2009 Premiul Nobel pentru Pace.

SI L-A ACCEPTAT !!!!

Nu poti fi mai nesimtit de atat! Sau singurul mod in care cineva ar putea fi mai ipocrit de atat ar fi ca odata ce-a incasat banii pentru Premiul Nobel, sa-i doneze armatei.Aici gasiti 19 minute de comedie de calitate, cu puternice radacini ancorate adanc in societatea in care traim.

P.S. :
Am simtit nevoia sa fac un update dupa ce Vladimir Putin a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace 2013 iar un numar impresionant de oameni s-au ingurgutzat peste tot, vaietandu-se si dandu-se de pereti. Chair daca nu l-a castigat, intrebarea ramane: care e diferenta dintre Putin si Obama ?
Cu ce e mai calificat Obama sa primeasca Nobelul decat Vladimir Putin ?

joi, 5 septembrie 2013

când cineva cheltuieşte aur cu tona, ani de zile, pentru a te convinge public că vrea să-ţi facă un mare bine, ţie, nu lui, mai mult ca sigur te aşteaptă un rău pe măsurăSi cu asta inchei vaicareala pe internet. Ies in strada!

miercuri, 4 septembrie 2013

Pe terenul de atletism fugeam si ma gandeam...
De obicei nu pot face doua lucruri de-odata... dar acolo, in lumea mea... asta fac... imi las picioarele sa alerge si eu ma gandesc la cine stie ce nebunii.

Pe pista mai erau cativa copii de la liceul cu program sportiv, care se antrenau.
Cu siguranta au fugit multa vreme inainte sa ajung eu acolo pentru ca erau spre sfarshitul antrenamentului si unii dintre ei erau terminati. Efectiv nu mai puteau face un pas si desi nu e cel mai placut lucru, unii chiar au renuntat, au abandonat.

Eu eram pe la tura a 6-a, dintr-un numar ambitios de 10 ture ce mi-l propusesem sa-l fac.
Durerea in stanga, in dreapta, la gambe, la gat, la maini, peste tot incepuse si gandu ca "hai sa renunt" ma chinuia si pe mine.

Acu vine filozofia :))

Cand iti iei un angajament cheia consta in raportarea la durere, dar intr-un mod mai masochist as putea spune :))

Adica:

Daca nu te doare, inseamna ca n-ai facut nimic. Esti in zona ta de confort ca sa zic asa...
Cand te doare, inseamna ca nu ai facut tot ceea ce poti face. E normal sa se manifeste si disconfortu asta cumva...
Cand ai trecut peste durere, inseamna ca ai ajuns in stadiul in care poti face orice. Si ce pacat ar fi sa te opresti, nu ? Dar poti face si asta(poti decide sa te opresti).

Si functioneaza... si fizic si psihic