miercuri, 11 noiembrie 2015

Exista tari pe lumea asta, mult mai mici, mult mai amarate, mult mai prost pozitionate geo-politic, fara resurse naturale etc etc... dar au reusit sa implementeze un sistem informatic central care sa le readuca in competitie in era tehnologiei.

Exemplul meu este Georgia, o tara in care pasaportul, buletinul, firma le poti face de acasa, din fata unui computer. Tot, poza, datele, semnatura, totul electronic. Mai apoi primesti prin posta sau le ridici dintr-un singur loc, o cladire imensa si moderna documentele. De platit ce sa mai vorbim, totul online, oricand oricum oriunde. e prea fain sa credem ca o tara atat de "indepartata" este la acest nivel.

Noi de 25 de ani avem tot calculatoare rasnita, angajati neperfectionati, ghisee, cozi, nebunie.
De exemplu la finante mi se pare ca e intentionat intot-deauna coada. Daca e zi de plati e aglomerat chiar daca sunt toate ghiseele deschise, intr-o zi normala e aglomerat pentru ca nu sunt suficiente ghisee deschise. Alternative online, prea putine.

Adevarul este ca nici noi ca societate nu suntem pregatiti, chiar daca au trecut 25 de ani sa lucram cu robotei automati sau online. Dar solutia nu este sa pastram sistemul vechi doar pt ca oamenii nu se pot adapta.

Exemplu paralel, din privat l-am vazut cu ochii mei la Banca Transilvania. Banca unde am contul firmelor mele.
De fiecare data cand faceam depuneri sau eram acolo cu treaba, era plin de oameni care stateau si ei la ghiseu la banca sa isi plateasca facturile la utilitati. Banca Transilvania e una din ultimele banci care mai primea plati direct la ghiseu. Si era coada, si era nebunie.  Chiar daca, vis-a-vis era un robotel unde puteai sa platesti singur facturile.

Recent, au decis sa scoata posibilitatea ca lumea sa plateasca la ghiseu si sa-i oblige sa plateasca la robotel. (altfel oricum oamenii de buna voie n-ar fi ales robotelul)
Nu va pot descrie ce scandaluri erau zi de zi la banca, oamenii erau foarte nemultumiti ca trebuie sa plateasca facturile la robotel. Erau revoltati, frustrati, scandalizati, ei doreau la ghiseu.

Au trecut cateva luni de la implementarea noii reguli si lucrurile s-au mai calmat si atmosfera din banca s-a normalizat.

De ce autoritatile publice n-au coaie sa faca schimbari radicale cand este nevoie? 

marți, 10 noiembrie 2015

Evenimentele recente au dus la manifestari ale spiritului civic, in special in online dar si iesind in strada.

Totul a mers perfect dar odata cu demisia lui Ponta lucrurile s-au cam tulburat. 

S-au tulburat prea tare odata cu invitatia presedintelui ca "strada" sa isi trimita reprezentanti la consultari. Tot ce s-a intamplat dupa acel moment a fost, din pacate, penibil pentru toata lumea.
Chiar daca am vazut totul de pe margine, facebook in cel mai bun caz, din experienta pot trage concluzia ca ne lipsea un lucru: viziunea. Practic, nimeni nu credea ca se poate obtine nici macar o demisie, darmite mai multe demisii, arestari, anchete pe bune, invitatii la consultari, etc... iar din cauza lipsei unei viziuni, pana la calmalea apelor si la structurarea unor "doleante clare", tot ce a obtinut "strada" s-a decredibilizat instantaneu. 

Ok, paralel cu discutia de mai sus, si faptul ca oamenii isi doresc lucruri de bun simt, schimbarea clasei politice, eu mai am pe suflet niste oameni care n-au facut nimic bun pentru tara asta, pentru oamenii pe care ii reprezentau dar au mintit si furat fara jena si sunt expresia umana a incompetentei.

Si ma refer la liderii de sindicat. Tot ce inseamna sindicate in Romania (si majoritatea sunt de pe vremea comunismului) sunt fantome ale trecutului, deloc reformate, deloc educate si deloc preocupate de cei pe care ii reprezinta.

Accederea la functii de conducere in sidicate este mai grea decat intr-un partid. Reprezentarea muncitorilor de catre liderii de sindicat este mai degeaba decat reprezentarea cetatenilor de un partid politic.

Cred ca transparenta in aceste sindicate le-ar face mult mai bine miilor de membri. Si daca ne dorim societate civila, ne trebuie sindicate reformate.

Pentru cine are urechi sa auda si ochi sa vada, trebuie stat de veghe ca la butelie pe oamenii astia, liderii de sindicat... principiul lustratiei aplicat imediat. transparenta totala.

#colective